Procedura zautomatyzowanej produkcji słonych paluszków Bahlsen na taśmie produkcyjnej o ruchu ciągłym jest następująca.
Surowcami do produkcji paluszków są:
-
mąka pszenna
-
drożdże piekarnicze
-
słód
-
sól kuchenna
-
tłuszcz roślinny
-
woda
-
wodorotlenek sodu
Z tych surowców (z wyjątkiem wodorotlenku sodu) wyrabiane jest w automatycznych mieszarkach i walcach ciasto drożdżowe. Następnie jest ono wyciskane przez niewielkie dziurki na znajdującą się w ciągłym ruchu taśmę produkcyjną z cienkiej metalowej siatki, na której układa się ono w bardzo liczne, równoległe, ciągłe wałeczki zbliżone grubością do paluszków, które mają powstać. Następnie taśma przechodzi przez kąpiel w ługu sodowym, który na tym etapie zwilża dodatkowo powierzchnię ciasta, a dzięki podwyższeniu pH tworzy korzystne warunki dla reakcji Maillarda, która później nada przy pieczeniu paluszkom błyszczącą powierzchnię, brązowy kolor i silny smak. Następnym krokiem jest krojenie wałeczków na odcinki pożądanej długości. Po pocięciu przesuwają się one automatycznie na kolejną taśmę z siatki o trochę większej prędkości przesuwu, co powoduje rozsunięcie paluszków odciętych z tego samego wałeczka od siebie. W kolejnym kroku są one posypywane grubą solą, która przylepia się do zwilżonej ługiem powierzchni ciasta. Jej nadwyżka przelatuje na wylot przez otwory siatki i po wyłapaniu poniżej jest ponownie kierowana do urządzenia posypującego. W końcu paluszki wraz z taśmą przechodzą przez piec piekarniczy o temperaturze 400 °C. Po jego opuszczeniu i ochłodzeniu są konfekcjonowane w opakowania handlowe.
Wydajność powyższego systemu może osiągać 1 milion paluszków na godzinę.