Paluszki w życiu człowieka
Niemieckie przedsiębiorstwo Lorenz Bahlsen wprowadziło (wówczas pod firmą Bahlsen) słone paluszki na rynek europejski pod marką Salzlettes w 1935 roku. Założyciel firmy Klaus Bahlsen miał przywieźć przepis na nie z jednej ze swoich podróży do USA.
Austriackie przedsiębiorstwo United Snacks of Kelly z kolei twierdzi, że przejęte przez nią wcześniej austriackie przedsiębiorstwo piekarskie Bäckerei Zach z Feldbach w Styrii niezależnie stworzyło przepis na słone paluszki w 1949 roku. Właściciel przedsiębiorstwa Joseph Zach miał poszukiwać metody automatyzacji wytwarzania słonych precelków, które były jednym z produktów przedsiębiorstwa. Ponieważ najtrudniejszą procedurą, wymagającą pracy ręcznej, było zaplatanie cienkich wałeczków ciasta w charakterystyczny kształt precelków, zdecydował się produkować je w postaci prostych patyczków, aby ten etap wyeliminować. Powstałe słone paluszki otrzymały nazwę handlową Soletti, która z czasem, po wielkim sukcesie, stała się marką wszystkich produktów przedsiębiorstwa, a dziś jest używana przez United Snacks of Kelly.